Vad är: ÅDERBROCK?

Vad är: ÅDERBROCK?

Åderbråck är svullna och förstorade vener som vanligtvis uppstår på ben och fötter. De kan vara blå eller mörklila och är ofta knöliga, utbuktande eller vridna till utseendet.

Åderbråck utvecklas när de små klaffarna inuti venerna slutar fungera ordentligt. I en frisk ven rinner blodet smidigt till hjärtat. Blodet hindras från att rinna bakåt av en serie små ventiler som öppnar och stänger för att släppa igenom blod. Om klaffarna försvagas eller skadas kan blodet rinna bakåt och samlas i venen, vilket så småningom gör att det svullnar och förstoras (åderbråck).

Symptom:

- värkande, tunga och obekväma ben
- svullna fötter och vrister
- brännande eller bultande i benen
- muskelkramper i benen, särskilt på natten
- torr, kliande och tunn hud över den drabbade venen

Symtomen är vanligtvis värre under varmt väder eller om du har stått upp under långa perioder. De kan förbättras när du går runt eller om du vilar och höjer benen.

Följande kan öka risken att utveckla åderbråck:

- att vara kvinna
- ärftligt
- övervikt
- ett arbete som innebär långa perioder av stående
- graviditet

Tips för att lindra åderbråck vid obehag: använd kompressionsstrumpor, träna regelbundet och höj det drabbade området när du vilar. Om dina åderbråck fortfarande orsakar dig smärta eller obehag, eller om de orsakar komplikationer kan de behandlas med olika tekniker av läkare.

Tillbaka till blogg