En encyklopedi som sammanfattar allt som berör huden.

A

AHA - alfahydroxisyror (AHA från engelskans alpha hydroxy acid) är ett samlingsnamn för flera olika typer av vattenlösliga fruktsyror som bl.a. exfolierar & återfuktar huden.
Akne - även benämnt acne vulgaris och i vardagligt tal kallat finnar, är en godartad hudsjukdom som innebär utslag orsakade av en inflammation i talgkörtlarna.
Ansiktsbehandling - skönhetsbehandling av ansiktet, som exempelvis kan bestå av att rengöra, massera och återfukta huden.
Aminosyra - är kemiska ämnen (eller snarare molekyler) som ingår i alla kroppens vävnadsceller och är byggstenar för olika proteiner. 
Antioxidant - är kemiska föreningar som skyddar kroppens celler mot fria radikaler (instabila molekyler som kan skada genom att skapa oxidativ stress).

A-vitamin - är fettlöslig & livsviktig för att kroppen ska växa och utvecklas. Bidrar till att bibehålla normal synförmåga, hud och att immunsystemet fungerar som det ska. Även känd som retinol.

Askorbinsyra - mer känd som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant som bidrar till att immunsystemet och kollagenbildningen fungerar normalt.

B

BHA - betahydroxisyra (BHA från engelska beta hydroxy acid) och är ett annat namn för salicylsyra. Fettlöslig. Exfolierande med antiinflammatoriska egenskaper och funkar därför bra mot akne och problemhud.

C

Ceramid - är en lipid (fettsyra) som förekommer naturligt i huden och som är essentiell del av hudens skyddande barriär.
C-vitamin - är en organisk syra och antioxidant som bidrar till att immunsystemet och kollagenbildningen fungerar normalt. 
Centella Asiatica - är en kraftfull antioxidant (madecassoside) med läkande, vårdande och antiinflammatoriska egenskaper. Även känd som cica, tigergräs eller gotu kola.

D

Dubbelrengöring - även kallad ”pre wash” görs på kvällen i 2 steg för att tvätta bort makeup, solskydd, talg, partiklar från yttre faktorer.

Detox - avgiftning, från engelskans ”detoxification” handlar om att rena kroppen eller huden från gifter och ge den en nystart.
Dermatit - är en medicinsk term som syftar på varje form av inflammation i huden.
Dekolletage - från franska décolletage, av décolleter ’skära’, är området från halsen ner till brösten. ”Urringningen”.

E

Exfoliering - kemisk eller mekanisk peeling som hjälper huden att få bort gamla hudceller på ytan.
Epidermis - latin för överhuden, är den blodkärlslösa yttersta delen av huden som består av flera lager tätt liggande hudceller.
Eksem - är en inflammation i huden som gör att huden blir torr och kliar.

F

Fruktsyra - naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, frukt och bär. Verkar återfuktande & exfolierande. Även kallad AHA-syra.
Fibroblast - är en typ av bindvävscell (den vanligaste i läderhuden) som producerar prokollagen vilket utanför cellen blir till kollagen.
Fria radikaler - är molekyler som lätt reagerar med andra ämnen i kroppen, vilket under vissa omständigheter kan få negativa hälsoeffekter genom att celler skadas.
Föroreningar - är ämnen eller orenheter som är irriterande eller skadliga för djur, människor och växter. Kan finnas i luften, marken eller vatten. De kan också finnas i den mat vi äter och i material som vi kommer i kontakt med.
Fuktkräm - är en blandning av ingredienser som hjälper huden bevara vatten, bli mjuk, mer elastisk och stärka barriären.

G

Glykosaminoglykan - ”GAG” av engelskans glycosaminoglycans, är långa ogrenade polysackarider som består av upprepade disackarider. En känd glykosaminoglykan är hyaluronsyra.
Galvanisk ström - även kallad likström, DC (eng. direct current), är elektrisk ström som alltid har samma riktning. Används tex. vid jontofores för att slussa ner aktiva ingredienser i huden.
Glycerin - även kallad glycerol, är en av hudens egna fuktighetsfaktorer (NMF) med en förmåga att absorbera och binda vatten. Reparerar översta hudlagret, stratum corneum.
Grön lera - mineralrik ingrediens i ansiktsmask som har rengörande, läkande och balanserande egenskaper.

H

Hudtillstånd - uppstår när huden påverkas av olika inre och yttre faktorer så som stress, hormoner, väder, föroreningar, sjukdomar eller mediciner. Kan komma och gå under hela livet och ändras flera gånger. Exempel: akne, känslighet, pigmenteringar.

Hyaluronsyra - är en fuktbindande sockermolekyl som förekommer naturligt i kroppen. Kan binda upp till 1000 gånger sin egen vikt med vatten vilket bidrar till volym och fasthet. Även kallad hyaluronan eller glukosaminoglykan.

Humektant - är ett samlingsnamn på ämnen som kan absorbera och behålla fukt från luften.
Hyperpigmentering - mörk fläck på huden pga ökad produktion av melanin (pigment).
Hygroskopisk - är den egenskap hos vissa ämnen eller material att kunna ta upp vatten (vattenånga) från sin omgivning.
Hudcykel - är processen där nya hudceller skapas och rör sig upp genom huden tills de så småningom hamnar på det allra yttersta hudlagret som döda hudceller. När vi åldras tar denna cykel längre och längre tid: i vår ungdomliga 20-års ålder tar det i allmänhet runt 14–21 dagar, vilket ökar till omkring 28 dagar i medelåldern och kan sakta ner till 60–90 dagar mellan 50 och 60.
Hudcell - tillhör gruppen av förnyande celler och är de celler i kroppen som vi oftast byter ut. Vi förlorar ca. 40 000 hudceller i minuten - produktionen av nya hudceller pågår ständigt.
Hudtyp - är hur din hud i ansiktet upplevs och styrs av hur hög eller låg talgproduktion du har i olika zoner. Kategorierna är torr, fet, normal och blandhy.

I

INCI - är en förkortning för The International Nomenclature of Cosmetic Ingredients och är ett system som gör det möjligt att identifiera ämnen som ingår i produkter. Ingredienslista på baksidan av en produkt.
Icke-komedogen - betyder att produkten inte täpper till porerna.

J

Jontofores - är processen att leda en svag elektrisk ström genom huden, tex för att slussa ner aktiva ingredienser.

K

Keratinocyt - cell som finns i överhudens (epidermis) alla lager och som innehåller keratin. Dess huvudsakliga uppgift är att vara kroppens skydd mot UV-strålning, bakterier, virus och andra ämnen som kan vara skadliga för våra organ.
Komedon - ”pormask”, består av en utvidgad por med talg, bakterier och döda hudceller. En öppen komedon ser ut som en liten svart prick (den svarta färgen är melanin som oxiderat) medan en stängd komedon blir till en vit upphöjning.
Kaolin - är en vit lera rik på mineraler känd för sina djuprengörande, milt exfolierande, sammandragande och lugnande egenskaper. Ingrediens i ansiktsmask.

Keratosis Pilaris - är ett tillstånd med små ofarliga knottror på huden om bildas för att ett överskott av keratin klumpar ihop sig till små upphöjningar och täpper igen hudens hårsäckar. Visar sig främst på överarmarna, låren och skinkorna.

L

Lipid - är ett samlingsnamn på en stor grupp ämnen bestående av fetter och fettliknande ämnen.
Lipid hinnaett naturligt fettlager på huden som bildar en skyddsbarriär, minimerar vattenförlust, uttorkning och angrepp av mikroorganismer.
Lymfa - en trögflytande vätska som går längs med blodomloppet i hela kroppen. Dess uppgift är att samla upp slaggprodukter och andra ämnen kroppen behöver bli av med t.ex. döda celler, proteiner, mjölksyra, fett, bakterier mm.
LED - är ljusterapi med olika våglängd (färger) och har en mycket effektiv verkan på hudens läkning. Behandlar de första tecknen på åldrande, akne och passar alla hudtyper, hudtillstånd och åldrar.

M

Melanocyt - är en typ av cell som finns i huden, ögonen och öronen. Producerar pigmentet melanin vilket skyddar mot solens farliga UV-strålning samt ger oss vår hudton.
Mikrobiom - är det osynliga ekosystemet av mikroorganismer och bakterier som lever på din hud. Det är kroppens första försvarslinje och är en viktig del av immunförsvaret och för att bevara en hälsosam hud.
Melanin - är en grupp av svarta, bruna och röda färgpigment som skyddar huden mot solens UV-strålar. Det bestämmer även vår hudton.
Malignt Melanom - är en form av hudcancer som startar i de pigmentbildande melanocyterna, längst ner i överhuden. Kan förekomma var som helst på kroppen. Vanliga första symtom är att ett födelsemärke börjar växa, klia eller ändra färg och form. Håll koll på dina prickar och uppsök läkare för rådgivning.
 
Melasma - (även känt som kloasma) är en form av hyperpigmentering som uppstår i ansiktet, särskilt på kinderna, näsryggen, pannan och överläppen. Orsaken tros vara hormoner, särskilt då de ändras vid graviditet och p-piller, samt av solen.
Micellärt vatten - är en skonsam ansiktsrengöring som rengör med hjälp av små partiklar som drar till sig smuts, orenheter, solskydd och sminkrester.
Mjölksyra - är en kemisk exfoliering och återfuktande syra som tillhör familjen alfahydroxisyror (AHA).
Matrix - är vävnadsutrymmet mellan cellerna (även kallad extracellulära matrisen, ECM). Består av fiberproteiner (kollagen) och av en flytande gel (hyaluronsyra) som kallas grundsubstans. Ger bland annat viskositet och glidfunktion till bindvävens olika lager.
Mask - är ett föremål/en produkt som döljer bärarens ansikte. Avsikten med en mask kan till exempel vara att dölja identitet, att skydda ansiktet eller att behandla huden.

N

Niacinamid - är en vitamin (B3) som bland annat ökar hudens elasticitet, stärker hudbarriären, reglerar talgproduktionen och minskar pigmenteringar. Är en kraftfull antioxidant som även skyddar mot yttre påfrestningar och fria radikaler.

P

PHA - polyhydroxisyra, även kallad glukonolakton (PHA från engelska poly hydroxy acid) är en mild syra som exfolierar, återfuktar och skyddar huden mot yttre påfrestningar och skador.
Peptid - är benämningen på flera olika typer av aminosyror/proteiner som återfinns naturligt i din kropp och därmed hud. Främsta uppgiften är att överföra information till cellerna om hur de ska fungera på bästa sätt.
Psoriasis - är en sjukdom som ger utslag på huden och andra besvär. Orsaken är en alltför snabb tillväxt av hudceller och en låggradig inflammation i kroppen. Det finns olika former av psoriasis. De flesta går inte över men kan försvinna i perioder med hjälp av olika behandlingar. Psoriasis smittar inte.
Pormask - består av en utvidgad por med talg, bakterier och döda hudceller. En öppen komedon ser ut som en liten svart prick (den svarta färgen är melanin som oxiderat) medan en stängd komedon blir till en vit upphöjning.
Pigmentering - mörk fläck på huden pga ökad produktion av melanin (pigment).
pH - mått i form av ett tal på hur sur eller hur basisk (alkalisk) något är. Det optimala pH-värdet för huden är strax under 5, något surt då enligt pH skalan. När hudens pH-värde rubbas blir den mer känslig för infektioner.
Perorial dermatit - är en hudsjukdom som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Sjukdomen kan komma efter användning av stark kortisonkräm, feta hudvårdsprodukter eller smink som täpper till porerna. Hormoner och stress kan också påverka besvären. Sjukdomen går över med behandling men det kan ta tid.
Parfym-fri - produkt utan tillsatt parfym (surprise!).
Porer - öppningar i huden till talgkörteln - som är ansvarig för att skapar det naturliga fett på hudytan kallat talg. Oftast är de synligare för ögat på området med högre talgproduktion, som i t-zonen och näsan tex.
Peeling - kemisk (fruktsyror) eller mekanisk (korn) exfoliering som hjälper huden att få bort gamla hudceller på ytan.
Papel - är en röd upphöjning på huden och ett första tecken på inflammerad akne.
Pustel - är en röd upphöjning med var intill hudytan och tecken på inflammerad akne.

R

Rosacea - är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar hudförändringar i ansiktet, bland annat på näsan och kinderna. Rodnad, vidgade kärl och andra hudreaktioner kan utlösas eller förvärras av olika faktorer. För vissa kan väder och vind ge symptom, andra reagerar på exempelvis kryddstark mat, alkohol eller stress.
Rynka - är små veck och linjer som uppstår när huden åldras. Uppstår främst som en följd av att att kroppen producerar mindre kollagen och elastin. Detta gör att huden förlorar elasticitet. Vissa rynkor orsakas av muskelsammandragningar till exempel när vi skrattar eller ler.
Retinol - är en fettlöslig form av A-vitamin. Ökar cellförnyelsen, binder fukt, hämmar talgproduktionen, reducerar orenheter och ökar kollagenproduktionen.
Rengöring - avlägsnar döda hudceller, överskottstalg, solskydd, smink och föroreningar från hudytan.
Roaccutan - (även Isotretinoin) är ett A-vitaminderivat inom gruppen retinoider som framför allt används som läkemedel vid mycket svårartad akne.

S

Sebum - är en substans som produceras i talgkörtlarna och håller huden mjuk och smidig. Även kallat talg.
Syramantelär hudens eget skydd mot yttre angrepp från mikroorganismer, svamp etc. Består av fettsyror, mjölksyror och salter. Hjälper huden att bevara dess svagt sura pH-värdet
Salicylsyra - är en kemisk exfoliering, så kallad betahydroxisyra och förkortas även som BHA (Beta Hydroxy Acid). Fettlöslig. Exfolierande med antiinflammatoriska egenskaper och funkar därför bra mot akne och problemhud.
Solskada - är ofarliga, bruna fläckar på huden med mer pigment. De kallas också lentigo solaris och ibland åldersfläckar. Orsakas av solens ultravioletta strålning och oftast vid överdrivet och oförsiktigt solande.
Squalane - är ett fettlösligt ämne som i sin molekylstruktur är mycket likt fuktämnet squalene, som finns naturligt i vår lipidbarriär.
Sheet-mask - ansiktsmask tillverkad av ett tunt ark papper, tyg, gelfilm eller cellulosa. Arket är sedan indränkt med ett serum som innehåller aktiva ingredienser.
SPF - är solskyddsfaktor och visar hur bra skydd solkrämen ger mot solens ultravioletta UVB-strålar, Graden av UV-skydd visar hur många gånger solkrämen ökar hudens normala skydd.
Serum - är olje- eller vattenbaserade vätskor med mindre molekyler och högre koncentrationer av aktiva ingredienser som enkelt kan absorberas av huden.
Stratum corneum - även kallat hornlagret är det yttersta skiktet av epidermis (överhuden) och skyddar kroppen mot yttre angrepp som kyla, UV-strålning, bakterier och virus.
Sodium Hyaluronate - natriumhyaluronat på svenska, är natriumsaltet av hyaluronsyra och har en mindre molekylstorlek är grundformen.

T

Talg - är en substans som produceras i talgkörtlarna och håller huden mjuk och smidig. Även kallat sebum.
TEWL - är Trans Epidermal Water Loss, alltså förlusten av vatten som passerar inifrån kroppen, genom epidermis, till den omgivande luften via diffusions- och förångningsprocesser.
The Skin Coach - diplomerad hudterapeut.
Tocopherol - är en vitamin (E) och stark antioxidant som skyddar mot fria radikaler.
Titanium Dioxid - en mineral och vanlig ingrediens i 
solskydd där det reflekterar solens strålar så de studsar bort från huden. Kombineras med zinkoxid för att ge skydd mot UVA och UVB.
Torr hud - en hud med för lite fett (lipider) i huden och med låg talgproduktion. Är en av 4 hudtyper. Typiska symptom är stramande, rödflammig eller fjällande hud som kliar. 
Tetracyklin - är ett antibiotikum som verkar genom att hämma bakterier som orsakar infektioner, ofta vid akne.
Torrhetslinjer - linjer och rynkor som uppstår när huden har brist på fukt.

U

Uttorkad hud - en hud med för lite fukt och som kan drabba alla hudtyper. Detta är ett hudtillstånd som även kan kallas yttorrhet. Typiska tecken är fina linjer, känslighet, rodnad & inflammation.
UV-ljus - är ultraviolett strålning och kan delas in i tre typer: UVA, UVB och UVC utifrån hur energirik den är. Ingen av dem är synliga för det mänskliga ögat.

Y

Yttorrhet - innebär att det översta hudlagret i ansiktet är uttorkat och kan exempelvis bero på mycket sol, kyla, en längre flygresa i AC, för lite fukt i dina produkter eller helt enkelt fel produkter efter dina behov. När man har en yttorr hud upplevs den stram och ospänstig.
Ytliga kärl - små, röda märken/nät som uppstår när fina blodkärl brister. Det kan ske med åldern eller på grund av ärftliga och yttre miljöfaktorer (väder, vind, sol).

Å

Åderbråck - blåaktiga, knöliga upphöjningar på benen. Oftast beror åderbråck på att trycket i benens blodådror har ökat. Det gör att blodådrorna utvidgas och blir mer synliga.

Ä

Ärr - är en följd av ett sår som orsakats av en operation, olycka, sjukdom eller akne. Är en del av hudens naturliga läkningsprocess.

Ö 

Överkänslighetär ett mycket vanligt, obehaglig tillstånd där huden kan uppvisa symptom som: torr hud, irritation, eksem, finnar, rodnad, fjällning, klåda eller sveda. Detta är ofta en följd av försvagad hudbarriär eller inflammation.
Överproduktion (av talg) - när huden producerar mer talg än nödvändigt och ger en oljig hudyta. Kan bero på hudtyp (fet hud), hormoner, stress, varmt väder.
Överexfoliering - vid användning av för starka produkter (t.ex. fruktsyror) kan leda till en irriterad hud med försvagad barriärfunktion. Rodnad och fjällande hud är tydliga tecken.
Öljäst - rengörande och balanserande ingrediens rik på B-vitamin i hudvård.