Vad är: ÄRR?

Vad är: ÄRR?

Ett ärr är ett märke som lämnas på huden efter att ett sår eller en skada har läkt. Ärr är en naturlig del av läkningsprocessen och vara en fin linje, ett gropigt hål på huden eller upphöjt med överväxt av vävnad. De flesta kommer att blekna även om de aldrig försvinner helt.

Ett mindre sår, som ett snitt efter operation, kommer vanligtvis att läka för att lämna en upphöjd linje. Det kommer att blekna och plattas till gradvis med tiden. Denna process kan ta upp till 2 år. Ärret kommer inte att försvinna helt och du kommer att lämnas med ett synligt märke eller streck.

Ett keloidärr/ hypertrofiskt ärr är en överväxt av vävnad som uppstår när för mycket kollagen produceras vid platsen för ett sår. Ärret fortsätter alltså att växa, även efter att såret har läkt.

Vissa ärr orsakade av hudåkommor, såsom akne och vattkoppor, kan ha ett nedsjunket eller urkärnat utseende. De kallas för atrofiska ärr eller "chickenpox"-ärr. Kläm därför inte några porer hemma utan boka en tid hos en expert. 

Ärrbildning kan även påverka dig psykiskt. Ett ärr, särskilt om det är i ditt ansikte, kan vara mycket plågsamt. Situationen kan förvärras om du känner att du blir stirrad på. Om du undviker att träffa människor på grund av ditt ärr är det lätt att bli socialt isolerad. Detta kan leda till depression. Boka en tid hos en hudläkare om du känner att dina ärr gör dig deprimerad eller om de påverkar dina dagliga aktiviteter.

Tillbaka till blogg