DERMATIT - olika typer av hudinflammationer

DERMATIT - olika typer av hudinflammationer

Dermatit är en samlingsbeteckning för många olika typer av hudinflammationer (inklusive eksem). Det kännetecknas av utslagsliknande formationer, som ofta är kopplade till klåda, torrhet, rodnad och svullnad. Även om dermatit inte är smittsamt så kan det vara obehagligt. Vissa typer av dermatit tenderar att uppträda tillfälligt (som de som orsakas av en allergisk reaktion) medan andra kan dröja kvar mycket längre. Det kan blossa upp som svar på ”triggers”, tex stress, hormoner eller förändringar av väder. Nedan är några av de vanligaste typerna av dermatit:

Atopisk dermatit
Detta är en annan term för eksem, ett genetiskt hudtillstånd som först uppträder under barndomen, men det kan pågå en livstid och blossa upp i alla åldrar. Eksem kännetecknas vanligtvis av extremt kliande och torr hud, även om denna reaktion orsakas av en överkänslighet mot allergener som finns i färgämnen, tyger, skönhetsprodukter, tvål och päls. Eksem kan också vara stressrelaterat eller en bieffekt av en immunsjukdom.

Kontaktdermatit
Resultatet av en allergisk reaktion. Denna form av dermatit uppstår när din hud kommer i kontakt med något den inte kommer överens med, som viss hudvård, smink, växter, tvålar, rengöringsmedel och metaller. Dessa irritationer är vanligtvis kliande, svider eller bränner och kan resultera i torr hud med röda utslag.

Perioral dermatit
Denna form av dermatit påverkar munområdet och förväxlas ibland med akne eftersom det kan se liknande ut. POD, som det också kallas, karakteriseras som ett rött, kliande utslag med svullna och inflammerade knölar.

Sebboroiskt eksem
Påverkar generellt hårbotten, de områden av huden som har hårsäckar och kommer troligen att dyka upp på delar av kroppen där det finns många talgkörtlar som producerar talg. Detta kan resultera i röda utslag, kliande hud och mjäll.

Behandlingstips
Om du misstänker att du kan ha dermatit, särskilt ett allvarligt fall, rekommenderar vi att du uppsöker en hudläkare eller läkare som kan ordinera mediciner eller krämer för att lindra dina symtom. Den mest effektiva behandlingen för behandling av dermatit inklusive eksem är kortison. Det är också bäst att undvika aktiva ingredienser (exfoliering, djuprengörande), tvål med alkohol och allt som ytterligare kan störa hudbarriären. Inkludera fuktkrämer som är formulerade för känsliga hudtyper och applicera flera gånger om dagen för att se till att huden förblir återfuktad.

Enkelt knep för att lindra rodnad, svullnad och irritation: prova en kall kompress: Blöt en muslinhandduk, lägg in den i kylen eller frysen en stund och applicera på huden.

Produkter som kan passa en hud med dermatit (OBS, rådgör alltid med en hudterapeut eller läkare innan).

 
Återfuktande, lugnande och läkande kräm. Extreme no.1 Cream
Återfuktande, läkande och lugnande serum. Beauty Drops no.1
Återfuktande och lugnande mask. Soft Treatment Gel
Tillbaka till blogg