HYPERKÄNSLIGHET & hur du får starkare hudbarriär

HYPERKÄNSLIGHET & hur du får starkare hudbarriär

Överkänslig hud, hyperkänslig eller mycket känslig hud - är ett mycket vanligt, obehagligt tillstånd där huden kan visa synliga symtom: torr hud, irritation, eksem, finnar, rodnad, fjällning. Även symptom som inte syns för ögat: sveda, klåda eller stickningar. När dessa symptom följs av rodnad kan huden utveckla utvidgade blodkärl och rosacea.

Vad orsakar överkänslig hud?

Överkänslighet kan ofta spåras till en skadad hudbarriär. Det finns några olika anledningar till att barriären kan äventyras i första hand:

1. Naturligt försvagad barriär.
Vissa människor har bara en svagare barriärfunktion - på samma sätt som vissa människor har naturligt fet eller aknebenägen hud. Vi har alla olika typer av hud och det är okej! De flesta personer med en inflammatorisk hudsjukdom, såsom eksem, psoriasis eller rosacea, har en naturligt försvagad barriär. Faktum är att nyare forskning visar på att de med eksem till och med kan sakna ett visst protein i huden.

2. Obalanserat mikrobiom.
Ett balanserat hudmikrobiom kan hjälpa till att putta ut ämnen och patogener som kan orsaka irritation på din hud. Din huds mikrobiom kan vara i obalans av olika anledningar, tex vid överanvändning av hårda tvålar, sulfater och livsstilsfaktorer som att bo i en stad med mycket föroreningar i luften. Även efter avslutad antibiotika-kur.

3. Överexfoliering
Du kan göra din hud känslig genom aggressiv rengöring och exfoliering. Ditt stratum corneum (det översta lagret av epidermis) består av döda hudceller. Detta är bra, eftersom de skyddar de levande cellerna under. När hudcellerna byggs på för mycket lager efter lager (vilket orsakar matthet eller tilltäppta porer) vänder vi oss till exfoliering. Problemet är att många av oss gör det för mycket. Det viktigaste tipset är: "less is more."

Att se upp för vid överkänslighet:

- Parfym
- Aktiva ämnen som retinol, AHA och BHA
- Extrema temperaturer
- Alkohol och kaffe
- Inre stress
- Inflammatorisk mat

Hur får man en starkare hudbarriär?

Håll din hudvårdsrutin minimal och enkel. Undvik produkter som är för starka/aktiva eller parfymerade. Leta efter produkter som stärker den lipida hinnan så som cermaider, fettsyror, skonsamma växtextrakt (t.ex havre). Se även över din kosthållning och undvik snabbmat. Probiotika, grönsaker och hälsosamma fetter stärker ditt immunförsvar. Det stärker i sin tur huden. Kom såklart ihåg att dricka vatten utspritt under dagen.

Här nedan är enkel rutin, ”back to basic”, som kan passa dig med överkänslig och reaktiv hud. Rådgör gärna med oss om du känner dig osäker så att du använder produkter rekommenderade för dig.

1. En skonsam rengöringsmjölk. Clear Makeup Remover

2. Ett återfuktande och läkande serum. Beauty Drops no.1

3. En lugnande och återfuktande kräm. Extreme no.1 Cream 

4. En återfuktande och lugnande mask. Soft Treatment Gel 
Tillbaka till blogg