SOLSKADOR & hur solen påverkar vår hud.

SOLSKADOR & hur solen påverkar vår hud.

Visste du att oskyddad solexponering är den främsta orsaken till för tidigt åldrande av huden?

UV-strålning är en del av det ljusspektrum som når jorden från solen. Den har kortare våglängder än synligt ljus och klassificeras som UVA- och UVB-strålar. Båda typerna av strålning skadar huden på olika sätt. Ultravioletta B (kortvågiga) strålar är ansvariga för bränd, röd hud, medan ultravioletta A (långvågiga) strålar kan tränga djupare in i huden och orsaka DNA-skador. 

En bra regel för att komma ihåg:

- UVA (Ageing)
- UVB (Burning)


Konsekvenser 

Solskador har kort- och långsiktiga konsekvenser. Ett omedelbart synligt tecken på solskador är solbränna. I en mild form framstår detta som röd, inflammerad hud som känns varmare än vanligt. I svårare fall som blåsor, liksom illamående och yrsel. Kort sagt, solbränna kan vara mycket allvarligt.

De mer långsiktiga konsekvenserna vid oskyddad solexponering inkluderar torr, matt och ojämn hudton. Solen kan torka ut huden och tömma dess nivåer av essentiella fettsyror, vilket gör att huden ser och känns torr, flagnande och sträv. Solskador saktar också ner hastigheten på cellsförnyelsen, vilket orsakar en uppbyggnad av gamla, döda hudceller som resulterar i matt, fortjockad hud.

Ett av de mest uppenbara, långvariga tecknen på solskador är pigmenteringar (antingen mörka fläckar eller mer diffus, fläckighet). De bruna fläckarna uppstår eftersom UV-ljus utlöser överskott av melaninproduktion i huden. I frånvaro av SPF överproducerar huden melanin för att skydda sig mot solskador. För många människor produceras överskottet av melanin ojämnt och koncentreras till mindre områden, vilket orsakar envisa fläckar. De mörka fläckarna kräver kraftfulla ingredienser som gör huden jämnare för att bleka hyperpigmentering och hjälpa huden att återgå till sin naturliga färg.

Solskador kan också förstöra kollagen och elastin i din hud. Kollagen är ett protein som behåller din huds fasthet och elastin är det stödfiber som gör att huden kan studsa tillbaka. Nedbrytning av kollagen och elastin i de djupare hudlagren kan resultera i tidiga tecken på hudens åldrande, såsom rynkor och fina linjer. För att göra saken värre, minskar oskyddad solexponering också hudens naturliga reserv av hyaluronsyra, vilket leder till tunnare, ömtåligare hud. 

Även om effekterna av solskador huvudsakligen är kosmetiska, kan det bli ett allvarligt hot mot din hälsa när det orsakar hudcancer. Upprepad solbränna och oskyddad solexponering ökar chansen för olika former av hudcancer. Därför är solskydd så otroligt viktigt.

Skydda din hud från solskador

Det är bättre att förebygga än att bota, så se till att skydda din hud från solens skadliga strålar varje dag. Det är aldrig för tidigt (eller för sent) att börja använda en SPF. Faktum är att ju äldre du blir, desto svårare är det för din hud att reparera effekterna av solskador, så ju tidigare du börjar desto bättre. En genomsnittlig dag bör din SPF hålla utan att behöva appliceras på nytt. Om du ska vara utomhus under långa perioder eller svettas mycket, måste du återapplicera din SPF regelbundet för att säkerställa att du får fullt skydd. Tänk också på att vissa läkemedel eller produkter (syror, retinol) kan göra din hud extra känslig för solen.

Minska synliga solskador

Även om det inte är möjligt att helt reparera solskador, kan rätt hudvårdsprodukter plus daglig användning av SPF ge synliga förbättringar. Här är några bra ingredienser att leta efter.

AHA: Exfolierar hudens yta och hjälper till att bleka pigmentfläckar och minska torr hud. Din hudton kommer att se jämnare ut med en frisk lyster.


Exfolierande & återfuktande ansiktsvatten med AHA. Floral Lotion no.2

Vitamin C: Minskar bruna fläckar, hjälper till att ljusa upp huden och skyddar mot skador orsakade av miljöföroreningar.
Exfolierande och utjämnande rengöring med C-vitamin. Flash 10 Botanical Deep Cleanser

Antioxidanter: De kraftfulla antioxidanterna i tex serum skyddar huden mot miljöskador och ökar effektiviteten hos din SPF-produkt för solskydd.

Återfuktande och utjämnande serum med antioxidanter. Brightening Touch Serum
Tillbaka till blogg