Torr på VATTEN eller OLJA?

Torr på VATTEN eller OLJA?

Tror du att användning av en fuktkräm kan förvärra en fet eller aknebenägen hud? Detta är en skadlig hudvårdsmyt eftersom varje person, oavsett hudtyp, behöver en fuktkräm.

För det första är det viktigt att förstå vad en fuktkräm är och hur den fungerar. Fuktkrämer innehåller fuktbevarande ämnen som drar fukt från atmosfären in i huden. I krämen finns även mjukgörande ämnen som fångar in fukten så att den stannar kvar. En fuktkräm finns i alla hudvårdsrutiner, inte bara för att hålla huden mjuk och smidig, utan också för att hjälpa till att stödja hudens naturliga barriärfunktion. Barriären skyddar i sin tur huden mot bakterier och föroreningar.

Det är viktigt att förstå att olja och fukt är två olika saker. En fet hud (mycket olja) kan fortfarande vara uttorkad (lite vatten). Faktum är att om man hoppar över en fuktkräm för en fet hud kan talgkörtlarna (som producerar olja) lägga i en till växel och producera ännu mer olja för att överkompensera. Detta skapar en obalans.

Har du en fet hud med hög talgproduktion trivs din hud bäst med en vattenbaserad fuktkräm som innehåller icke-komedogena ingredienser. De täpper inte till porerna och exempel på det är squalane och glycerin.

På liknande sätt finns det en vanlig missuppfattning att en fet hud bör undvika ansiktsoljor till varje pris. Vissa ansiktsoljor kan hjälpa till att reglera talgproduktionen, till exempel jojoba. Jojoba är lätt, icke-komedogen och liknar hudens eget talg. Den kan balansera och lugna huden.

Blir du förvirrad och funderar på om din hud är torr eller uttorkad? Kanske en kombination av båda?

Vi ska dela ett tips med dig. Oroväckande nog faller 90 % av er som läser detta i denna kategori: brist på fukt. Det vanliga misstaget är att det är svårt för dig att avgöra om din hud är uttorkad eller torr. Sanningen är att det förmodligen är både och, därför är det så viktigt att mata huden med både olja och hyaluronsyra dagligen för att återfukta din hud.

Torr hud saknar olja (fett/lipider), medan uttorkad hud saknar vatten. Vår hud behöver en balans av både vatten och fett för att vara frisk och fördröja ålderstecken. Framför allt behöver vår hud balansen mellan vatten och fett för att förhindra inflammation - rodnad, känslighet och utslag.

Hur känns en torr hud och hur ser den ut?
Torr hud saknar glöd och kan ofta kännas sträv eller flagna. Smink sitter sig inte så bra och kan "kaka ihop sig" och täppa till porerna. Jämför detta med en fet, balanserad hy så finns det olja på det översta hudlagret som fångar upp fukt och förhindrar torrhet.

En riktigt torr hud har motsatt effekt. En försvagad barriärfunktion utan lipider, gör att huden ser ojämn och sträv ut. I vissa fall kan akne dyka upp och förvandlas till cystisk akne när den lämnas obehandlad. Det beror på att vår kropp är utrustad med sitt inbyggda ekosystem. Den känner av torrhet och skickar en signal till våra celler att producera olja. Porerna på en torr hud är inte så stora och därför kan aknen hamna ner på djupet och vara svår att behandla.

Hur känns en uttorkad hud och hur ser den ut?
En uttorkad hud känns stram efter rengöring. Din hud kan ha mer uttalade fina linjer och förlora sin fyllighet av detta. Hyaluronsyra skapas av våra hudceller som drar till sig 1000 gånger sin vikt i vatten. Denna fuktbomb gör att vår hud fylls upp som en vattenballong vilket ger den fyllighet o lyster.

Precis som vår kropp behöver vår hud också en hälsosam balans av vatten och lipider. Ibland kan man ryckas med av tuffare peelingar och behandlingar som kan rubba fuktbalansen totalt.

Vad menas med att ”rubba balansen” och hur går det till?
När vår hud tappar fukt, både olja och vatten, beror det i allmänhet på en hård rengöring, aggressiva exfolieringar och miljöer med torr luft. Huden kan kännas stram och tappar sin volym, som vi kallar för fyllighet.

Hur får man tillbaka balansen?

1. Sluta använda tvål eller annan hård rengöring. Börja med att använda en oljerengöring eller mjölkrengöring dagligen. Det är verkligen det snällaste sättet att introducera hälsosamma fetter (Omega 3, 6 & 9) till huden och rengöra utan att ta bort huden egna oljor.

Återfuktande och lugnande rengöringsmjölk. Clear Makeup Remover

2. Använd serum och kräm med fuktbindande ingredienser som t.ex.  silke eller hyaluronsyra dagligen. Man kan aldrig använda tillräckligt, så vårt råd är att applicera den i kombination med en kräm som innehåller mycket NMF (natural moisture factor).
Balancerande serum med återfuktande silke. Beauty Drops no.3

3. Använd en ansiktsolja på natten. Applicera 4 droppar innan du applicerar din fuktkräm. Om du är ny med att använda en ansiktsolja, börja med att bygga upp din tolerans. Applicera 2 droppar över din ansiktskräm på natten under de första 2 veckorna. Sedan oljan direkt på huden innan krämen.

Återfuktande och närande olja. Golden Touch Oil

4. Överexfoliera inte. Det är inte nödvändigt att exfoliera för ofta och för hårt. Byt till enzym/fruktsyror vs en ansiktsskrubb och kombinera inte syror från olika märken. Du kan även ge huden en paus ifrån syror en tid och fokusera på ett återfuktande ansiktsvatten.
Återfuktande ansiktsvatten (utan fruktsyror). Floral Lotion no.1

5. Kom ihåg att dricka vatten!

 

Tillbaka till blogg