Vad är TORRHETSLINJER & vad är orsaken?

Vad är TORRHETSLINJER & vad är orsaken?

Har du vaknat en morgon och upptäckt en ny rynka eller två när du ser dig i spegeln? Som sagt, de var definitivt inte där igår. Om så är fallet är jag här för att lugna dig – det du tittar på är förmodligen inte rynkor. Istället märker du förmodligen några torrhetslinjer.

Vad är torrhetslinjer?
Det är mycket lika fina linjer som är väldigt grunda till skillnad från en faktisk rynka där skadan når djupare i huden. Torrhetslinjer kommer och går när din vätskenivå ändras, medan fina linjer kommer att stanna om du inte använder produkter för att minska dem.

Så, hur vet du om du har rynkor, fina linjer eller inte bara vanliga gamla torrhetslinjer? Här är fem tecken:

1. Torr hud

Eftersom torr hud inte är lika elastisk som en återfuktad hud, blir den stram när den inte är ordentligt återfuktad. Detta kan leda till torra fläckar och klåda. Din hud kan klia av olika anledningar, men om du har kliande hud och några av de andra tecknen som dyker upp här nedan, är chansen stor att din hud är uttorkad.
I grund och botten indikerar kliande hud i sig inte nödvändigtvis uttorkning, men det är definitivt något du bör undersöka.

2. Känslig hud

Om din hud är uttorkad tappar den långsamt den skyddande barriären som håller den säker från väder, vind och föroreningar. Detta kan göra att din hud känns känslig och irriterad. Utöver klåda kan du se mer rodnad där din hud är irriterad. Din hud kan också vara känsligare för hudvårdsprodukter. Känslig hud är ett annat symptom som kan betyda många saker, men det kan sannolikt indikera uttorkning om det dyker upp med några av dessa andra tecken.

Återfuktande och lugnande kräm. Extreme no.1 Cream

3. Trött & tråkig hud

Om din hud är uttorkad kommer den förmodligen att få ett generellt matt utseende. Du kanske märker att dina kinder inte är rosiga längre, din hud saknar glöd och känns grå, trött och tråkig. Dessa är alla tecken på uttorkad hud. En uttorkad hud kan inte omvandla döda celler lika snabbt som återfuktad hud kan, vilket kan orsaka att döda hudceller byggs upp ovanpå din hud.
Dessa hudceller kan få din hud att se matt och till och med grå ut, men de kan också täppa till dina porer och orsaka akne. På grund av detta kan akne, finnar eller utslag också vara ett tecken på uttorkad hud.

Exfolierande och uppiggande rengöring. Flash 10 Botanical Deep Cleanser

4. Mörka ringar under ögonen

Uttorkning kan göra att huden förlorar sin fyllighet och ljushet, vilket kan göra att din känsliga hud under ögonen ser mörk och nedsänkt ut. Uttorkning kan också göra att dina under ögonen ser lite svullna ut. Påsar under ögonen kan bero på ett antal saker, inklusive brist på sömn, stress och otillräcklig näring. En av de främsta orsakerna är dock uttorkning. Om du ser mörk ut under dina ögon tillsammans med fina linjer, är chansen stor att du har torrhetslinjer. 

Återfuktande och energigivande ögongelé. Lemuria Phytomarine Eye Gel

5. De dyker upp och går bort över natten.

Det främsta sättet att se om du har torrhetslinjer eller rynkor är att spåra hur snabbt de dyker upp och om de verkar försvinna. Även om det kan verka som om de dyker upp från ingenstans, tar det år att bilda rynkor och fina linjer. På grund av detta kan de också ta år att behandla. Om dina fina linjer försvinner en timme eller två efter din fuktkräm är de förmodligen inte fina linjer.
Du har med största sannolikhet uttorkningslinjer eftersom de kan försvinna lika snabbt som de dyker upp.

Hur kan jag minska och förhindra uttorkningslinjer?

Eftersom de egentligen inte är rynkor kan dessa irriterande små linjer vara lätta att släta ut. Här är några av våra bästa tips för att minska uppkomsten av torrhetslinjer och förhindra att de uppstår i första hand.

1. Drick vatten

Eftersom uttorkningslinjer orsakas av uttorkning är ett av de bästa sätten att behandla dessa att hålla sig återfuktad inifrån. Även om alla är olika, är experter överens om att man ska dricka ca åtta stora glas vatten om dagen för att hjälpa dig att hålla fuktbalansen. Att vara tillräckligt återfuktad kommer att bidra till din allmänna hälsa, och en hälsosam kropp kan resultera i frisk hud! Det betyder dock inte att din hud kommer att återfuktas av enbart dricksvatten. På grund av hudens barriär måste du även återfukta huden på utan.

Att hålla sig återfuktad är viktigt eftersom att ha tillräckligt med vatten i ditt system i hög grad påverkar din huds naturliga återfuktningsmekanismer. I grund och botten fixar du torrhetslinjer inifrån och ut! Den stora nyheten är att du inte bara behöver dricka vatten. Du kan byta ut några av dessa glas mot färsk frukt och grönsaker, örtte och mjölk t.ex. Dessa livsmedel och drycker är till största delen gjorda av vatten, så de är fantastiska källor.

2. Fukt, fukt, fukt.

Dricksvatten är viktigt, men inte allt vatten du dricker går in i huden. Det bästa sättet att se till att din hud är så återfuktad som möjligt är att använda fuktkräm. Rådgör med en expert om vilken kräm som passar dig bäst. Ett tips är även att använda en återfuktande mask.

Återfuktande och lugnande mask. Soft Treatment Gel


3. Använd solskydd

Solskador och återfuktning kanske inte verkar ha ett samband, men du skulle bli förvånad. Solskadad hud har svårt att skapa återfuktning av sig själv och behålla fukten i huden. Det är därför solbränd hud ofta är torr och flagnande. Det är också därför som solskador tenderar att resultera i mer synliga tecken på åldrande. Torr och uttorkad hud har svårare att studsa tillbaka från stress och skapar linjer och rynkor. Du bör applicera SPF varje morgon innan din makeup och du bör applicera igen under dagen under sommaren. Mitt under de mörkaste månaderna här i Sverige räcker det med 1 gång på morgonen. Hudläkare rekommenderar att du applicerar solskydd varannan timme eller enligt anvisningarna på förpackningen. Om du inte applicerar igen riskerar du solskador – och, naturligtvis, torrhetslinjer. Detta är främst under sommarhalvåret eller om du reser till solen.

4. Se över din hudvårdsrutin

Även om du regelbundet använder fuktighetskrämer och solkrämer skadar det inte att se över dina produkter. Det är viktigt att ändra din rutin efter årstiderna, precis som du ändrar kläder efter väder. Om du har torr hud bör du t.ex. använda en fetare fuktighetskräm för att tillföra näring, lipider, peptider och ceramider. Alla dessa ingredienser används specifikt för att återfukta en hud med låg talgproduktion. Är du osäker på om dina produkter är anpassade för dig? Låt oss hjälpa dig att lära känna din hud och vilka produkter du ska ha när. Boka en en konsultation via videosamtal.

5. Introducera ett återfuktande serum

Om du vill maximera din återfuktande rutin, prova att addera ett serum. Detta appliceras efter rengöring och före kräm. Serum har mindre molekyler än en kräm och når djupare ner i huden för att binda till sig vätska och fylla ut hudens yttre lager med så mycket fukt som möjligt. Upptäck Beauty Drops!

Återfuktande och lugnande serum. Beauty Drops no.1

 

Tillbaka till blogg