TILLTÄPPTA PORER & hur man blir av med dom.

TILLTÄPPTA PORER & hur man blir av med dom.

Porer är små öppningar i din hud som släpper ut svett och talg (olja/fett). Även om din hud är täckt av porer, blockeras de som är kopplade till hårsäckarna vanligtvis till oftare. Hårsäckarna är kopplade till dina talgkörtlar som producerar olja. Dessa porer är mer koncentrerade i ditt ansikte, över ryggen och bröstet

Talg är en del av din huds naturliga återfuktningssystem, och den håller din hud mjuk och smidig. Faktum är att en hälsosam mängd naturliga oljor på din hud kan minska risken för synliga tecken på åldrande som fina linjer och rynkor.

Om du har fet hud kan din oljeproduktion gasa på utan kontroll. Det kallas överproduktion. Dina körtlar kan producera för mycket, som sedan samlas på hudytan och kan täppa till dina porer. Även om de med torr hud kan få tilltäppta porer också så är det vanligare att personer med fet hud utvecklar det.

När porerna blir blockerade kan det leda till att du får akne, finnar. Det finns några olika typer. Om blockeringen uppstår under ytan av din hud kommer den att se röd och irriterad ut. När bakterien P. Acnes når dit genom dina porer orsakar det typiska ”whiteheads”. En finne utan öppning. Pormaskar är finnar där tilltäppningen uppstår i poröppningen, vilket gör att talget och bakterierna exponeras för syre. När den väl är exponerad blir pluggen mörk och syns som en svart prick.

Vad orsakar tilltäppta porer?

Att ha fet hud kan öka risken för tilltäppta porer eftersom du är mer benägen att ha obalanserad talgproduktion. Ju mer överskott av olja du har på hudytan, desto mer sannolikt kommer blockeringar att byggas upp i dina porer. Ålder kan också vara en faktor. Om du är tonåring eller ung vuxen kan hormoner få din hud att producera för mycket talg. För det mesta kommer din hud att reglera sig med åldern och du kommer att få mindre problem med detta.

Val av hudvårdsprodukter och smink har också en betydelse. Det är viktigt att rengöra huden från talg, smuts, solskydd, döda hudceller och smink som byggs upp under en dag. Läs mer om grundläggande rengöring och exfoliering. Hudvårdsprodukter kan täppa till dina porer om de inte passar din hudtyp. Produkter som inte är designade för din hud kan irritera den, och irriterad hud är mer benägen att utveckla finnar och inflammation. Rådgör med en expert för ett veta vad som passar dig om du är osäker. Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Överaktiv talgproduktion kan också orsaka stora porer. Eftersom stora porer är benägna att täppas till är det bästa sättet att lösa problemet genom att balansera hudens talgproduktion. Det finns bra hudvårdsprodukter som hjälper till med det. 

Hur blir jag av med mina tilltäppta porer?

Porklämning hos expert
Ett första steg för att rengöra tilltäppta porer är att klämma ut smutsen som blockerar dem. Trots frestelsen att göra det själv hemma bör du överlåta detta till ett proffs. En hudläkare eller hudterapeut kommer att använda ett sterilt metallverktyg och applicerar ett jämnt tryck runt hela poren, vilket resulterar i en jämn extraktion som lämnar poren intakt. Efter extraktionen appliceras vanligtvis ett antiseptiskt, lugnande medel för att rengöra porerna, minska rodnad, återställa dess naturliga pH och förhindra framtida utbrott. Även om det kan verka enkelt, kan det göra mer skada än nytta att försöka klämma porer själv. Du kan inte bara orsaka fysisk skada på din por, utan du kan också trycka in inflammationen djupare in i huden. Detta kan orsaka mer rodnad och irritation, infektion och till och med ärr.

Exfoliera
Eftersom att uppbyggande av döda hudceller kan bidra till en tilltäppning, kan det hjälpa att rensa upp dina porer om du tar bort dessa med jämna mellanrum. Det  finns olika typer av exfoliering. Du kan läsa mer om det här. Några effektiva ingredienser att minnas inkluderar alfa-hydroxisyror (AHA) såsom mjölksyra, glykolsyra och betahydroxisyror (BHA) såsom salicylsyra. Kemiska exfoliatorer använder skonsamma ingredienser för att lösa upp döda hudceller och rensa ut dina porer. AHA hjälper till att ta bort döda hudceller på ytan, medan BHA hjälper till att lösa upp olja inuti porerna, för en slätare och klarare hud.

Exfolierande och återfuktande ansiktsvatten. Floral Lotion no.2

Underhåll
När dina porer är rena, vill du hålla dem rena för att undvika framtida blockerade porer. Det första du bör göra är att utvärdera din hudvårdsrutin. Prova att byta ut din dagliga kräm till en icke-komedogen (icke-por-täppande) fuktkräm, och investera i en oljefri SPF. Du kan även investera i en rengörande ansiktsmask eller ett exfolierande ansiktsvatten för att hålla dina porer rena. Håll borta bakterier, fett och smuts från huden genom att undvika att röra och pilla i ditt ansikte. Ofta sker detta utan att du tänker på det, t.ex. när du har ett samtal på jobbet eller sitter fokuserad framför din dator/spännande Netflix serie. 

Balanserande och återfuktande kräm. Extreme no.3 Cream
Tillbaka till blogg